Ügyfélszolgálat: +36 52 512-900 / 66333
E-mail: helpdesk@it.unideb.hu

Microsoft Exchange postafiók költöztetése Zimbrába (Microsoft Outlook felhasználásával)

1. Először is lépjünk ki a Microsoft Outlook levelező programunkból.

2. Indítsa el a webböngészőjét, irja be a http://mail.unideb.hu címet, és kattinston a Zimbra logóra.

3. Ezek után egy részletes tájékoztatót olvashatunk a Zimbra rendszerről. A leírásban keressük meg a "Átállás Exchange rendszerről a Zimbrára" részt és töltsük le a ZCO alkalmazást.

ZCO alkalmazás letöltése itt: http://mail.unideb.hu/zimbra-info.php

A ZCO file mentése után indítsuk el a telepítését.

4. A ZCO alkalmazás sikeres telepítése után kattintsunk a VEZÉRLŐPULT => POSTA ikonjára, továbbá hozzuk be a PROFILOK MEGJELENÍTÉSÉRE szolgáló felületet.

Adjunk hozzá egy új felhasználói profilt (Zimbra-s felhasználói profilt), vagyis kattintsunk a HOZZÁADÁS gombra.

Írjuk be felhasználói profil nevét. pl. Zimbra

Adja meg a saját nevét, email címét a jelszóval együtt.

pl. Név: Teszt Elek, email cím: eteszt@zimbra.unideb.hu


 

A kötelező paraméterek kitöltése után, szintén ezen a felületen, legalul jelöljük be a Kiszolgálóbeállítások vagy további kiszolgálótípusok megadása opciót, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Adjuk meg a megfelelő kiszolgálót, jelen esetben az Egyéb kiszolgáló résznél a Zimbra Collaboration Servert kell kiválasztani.

Állítsuk be a Zimbra kiszolgálót. A Zimbra kiszolgáló neve: zimbra.unideb.hu, Majd beállítások mentéséhez kattintsunk az Alkalmaz gombra.

Az új fiók sikeres felvitele után az alábbi üzenetet fogjuk látni, legvégül nyomjuk meg a Befejezés gombot.

5. Teszteljük le, hogy a Zimbra-s postafiókunk működik-e, vagyis indítsuk el a Microsoft Outlook-ot a és válasszuk ki a Zimbra-s felhasználói profilt.

 

Miután a levelező programunk tud kapcsolódni a Zimbra szerverhez, vagyis működik a zimbrás postafiókunk lépjünk ki a Microsoft Outlookból.

6. A következő lépésben vissza kell menni a VEZÉRLŐPULT => POSTA ikonjára, és hozzuk be a PROFILOK MEGJELENÍTÉSÉRE szolgáló felületet. Válasszuk ki az Microsoft Exchange-s profilt, amely  jelen esetben az Outlook néven szerepel, és kattintsunk a Tulajdonságok gombra.

A Tulajdonságok felületén kattintsunk az Adatfájlok fülre.

Az Adatfájlok fülön belül hozzá kell adni egy Office Outlook személyes mappafájlt (.pst).

A mappafálj neve legyen pl. migracio.pstA személyes mappafájl mentése előtt a rendszer még egy megerősítést kér.

Az adatfálj sikeres mentése után a migracio.pst fájl meg fog jelenni az Adatfájlok szerkesztési felületén.

Ezek után bezárhatjuk az alkalmazást a Bezárás gombra kattintva.

7. A következő lépésben be kell jelentkezni a Microsoft Outlook levelező programba és az exchange felhasználói profilt kell kiválasztani.

Belépés után menjünk a File menü =>Importálás és exportálás menüpontra.

Végrehajtandó műveletként válasszuk ki az Exportálás fájlba, utána kattintsunk a Tovább gombra.

Az exportálandó fálj típusának válasszuk ki a Személyes mappafálj típusát, aztán nyomjuk meg a Tovább gombot.

Jelöljük ki, hogy a postafiókunk melyik tartalmát is szeretnénk kimenteni / exportálni: bejövő levelek, kimenő levelek, elküldött levelek, címtár, feladatok, naptár stb. Érdemes tehát az egész postafiók tartalmát exportálni.

A Tallózás gombra kattintva ki kell válaztani, hogy hova szeretnénk exportálni a postafiókunk tartalmát (bejövő levelek, kimenő levelek, feladatok, címtár, naptár). Vagyis ki kell választani a korábban már létrehozott migracio.pst mappafájlt.

Ha sikerült exportálnunk a postafiókunk tartalmát a Befejezés gombra kattintva kiléphetünk az alkalmazásból, továbbá lépjünk ki magából a levelező  programból is.

8. Utolsó lépésként ismét lépjünk be a Microsoft Outlookba, de most a Zimbra felhasználói profilt kell kiválasztani.

Belépés után menjünk a File menü =>Importálás és exportálás menüpontra.

Végrehajtandó műveletként válasszuk ki a Importálás programból vagy fájlból, aztán kattintsunk a Tovább gombra.

Importálandó fáljtípusnak válasszuk ki a Személyes mappafájl (.pst) típust.

A Tallózás gombra kattintva ki kell válaztani, az importálandó mappafájlt (migracio.pst).

Végül pedig adjuk meg azt a helyet, ahova szeretnénk a másolandó adatokat betölteni, utána kattintsunk a Befejezés gombra.

 

Impotálás után a Zimbra-s postafiókunkon belül láthatunk 2 db olyan mappát, ami a beérkezett üzeneteket tartalmazza.

1. Beérkezett levelek: Zimbra rendszer alapesetben ebben tárolja a bejövő üzeneteket

2. Beérkezett üzenetek: a Microsoft Exchange rendszer alapesetben ebben tárolja a bejövő üzeneteket, ez utóbbi az importálás miatt és után jelenik meg a Zimbra-s profilon belül. Ezeket a leveket a felhasználók teszőlegesen át tudják helyezni a Beérkezett levelek mappába. A levelek áthelyezése után az üres Beérkezett üzenetek mappát tetszőlegesen lehet törölni.

Importálás utáni egyéb teendők

Levélszűrési szabályok:

A Microsoft Exchange-s profil levélszűrési szabályai (Microsoft Outlook (2007) - Microsoft Exchange-s profil Eszközök -> Szabályok és értesítések menüpont ) automatikusan nem kerülnek át a migráció folyamán, ezt külön kézzel hozzá kell adni a Microsoft Outlook Zimbra-s profilján belül.

  1. Lépjünk be tehát a Microsoft Office Outlook Zimbra-s felhasználói profiljába.
  2. Belépés után  kattintsunk az Eszközök menü -> Zimbra kiszolgálószabályok pontjára, és adjunk hozzá Új szabály(oka)t.Email cím(ek) kezelése Zimbra-s profilon belül

A postafiókhoz tartozó  email címek kezeléséhez szükséges szerkesztési felületet a következő módon érheti el a Microsoft Office Outlook Zimbra-s felhasználói profilján belül.

Eszközök menü -> Beállítások menüpont -> Személyazonosságok fül


 

Közös elemek megosztása (naptár, címlista, feladatlista): bővebben...

 

Közös elemek (naptár, címlista, feladatlista) megosztására csak a Zimbra webes felületén van lehetőség.  Indítsa el a webböngészőjét, irja be a http://mail.unideb.hu címet, és kattinston a Zimbra logóra, és lépjünk be a Zimbra-s postafiókunkba. Bármilyen elem megosztása esetén a felhasználóra csak a fiktív belső email címével lehet hivatkozni.

Fiktív belső email cím: hálózati_azonosító@zimbra.unideb.hu, ezt a fiktív címet a küldőnek tudnia kell minden olyan személy esetén, akivel meg szeretne osztani címlistát, vagy naptárbejegyzést.

pl. feladatmappa megoszáta

1. A Zimbra webes felületén belül kattintsunk a Feladatok fülre. Keressük meg az Új megnevezésű legördülő menüt, és  válasszuk ki az Új feladatmappa hozzáadást.

2. Adjuk meg a feladatmapp nevét, egy társítsuk hozzá egy tetszőleges színt, aztán nyomjuk meg az OK gombot.

Az új (teszt mappa nevű) feladat mappa a létrehozás után a Feladatok felületén belül a bal oldali sávban fog megjelenni.

A feladat mappa megosztásához  csak rá kell menni egérrel a megosztandó elemre, jobb egérgombbal kattintva előjön az a felület, ahol kiválasztható a megosztás művelete.

Megosztani csak belső / fiktív email címmel rendelkező személlyel lehet (hálózati_azonosító@zimbra.unideb.hu), meg lehet adni a szerepkört, hogy küldjön-e a rendszer email értesítést a megosztásról a másik félnek stb., aztán le kell nyomni az OK gombot.

Ha egy megosztási művelelet email küldéssel párosítva végeztünk el, akkor a másik fél egy értesítő email fog kapni arról, hogy valaki meg szeretne osztani vele valamit. Az email értesítő levélben közvetlenül el tudom fogadni vagy utasítani az adott megosztást, ha az értesítő emailt a Zimbra webes felületén olvasom.