VPN

A VPN a Virtual Private Network (Virtuális magánhálózat) rövidítése. A VPN lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz.

Használatával a számítógép a helyi internetszolgáltató helyett egy VPN- szerverhez csatlakozik egy biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül. Ezután a felépítendő kapcsolatok nem a saját számítógépről épülnek fel, hanem a VPN szerver csatlakozik a keresett helyhez, és a titkosított kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat gépünk felé.
A DE VPN szolgáltatása lehetővé teszi, hogy az egyetemi VPN szerverhez csatlakozva az Internet bármely pontjáról az egyetemi belső informatikai szolgáltatások (elektronikus előfizetések, belső hozzáférésű rendszerek, stb.) azonos módon legyenek használhatók, mintha az illető számítógép a DE belső számítógépes hálózatán helyezkedne el.
A szolgáltatásra az intézmény alkalmazottai előzetes regisztráció alapján jogosultak.

A VPN használatára 3 féle jogosultsági lehetőség van:

  • Kancellária VPN: kizárólag a Kancellária alkalmazottai számára nyújtott szolgáltatás, használatával az egyetemen csak a Kancellária belső hálózata érhető el.
  • Általános egyetemi VPN: minden egyetemi alkalmazott számára nyújtott szolgáltatás, használatával a Kancellária kivételével a teljes egyetemi belső hálózat elérhető.
  • Teljes VPN: kizárólag a Kancellária alkalmazottai számára nyújtott szolgáltatás, használatával mind a Kancellária, és a teljes egyetemi belső Hálózat elérhető.

Igénylés egyetemi munkavállalók számára: A szervezeti egység vezetője írásban kérje a munkavállaló számára a helpdesk@it.unideb.hu-n keresztül.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 10. 06. 17:44